beroemde fotografen: Peter Lindbergh

Iedereen kent waarschijnlijk Anton Corbijn en Erwin Olaf. Twee beroemde Nederlandse fotografen. Beide heel verschillend, beide jaloersmakend goed. Maar er zijn er natuurlijk veel meer. Ben je geïnteresseerd in fotografie en/of hou je van foto’s dan is het wellicht leuk als ik zo nu en dan eens een beroemde fotograaf in het zonnetje zet.

Vandaag is dat modefotograaf Peter Lindbergh. Geboren in 1944 in Polen, opgegroeid in Duitsland, woont tegenwoordig in Parijs. Vincent van Gogh is een van zijn idolen. Peter Lindbergh heeft, hoe kan het anders, veel beroemde vrouwen gefotografeerd. Het vrouwelijk lichaam is voor Lindbergh een mysterie.Hij houdt het meest van een naturelle look en doet niets met Photoshop. Zegt hij, maar zijn assistenten doen dat wel. Hij komt daar ook gewoon niet onderuit. De digitale fotografie kan niet zonder Photoshop.

Wat ik doe, is niet trendy. Ik verander modellen niet, ze zijn zichzelf op mijn foto’s. Mensen zeggen vaak dat mijn foto’s uit de jaren tachtig gisteren genomen hadden kunnen zijn. Maar het komt ook doordat het vrouwbeeld in tijdschriften en advertenties op dit moment zo vreselijk is.

Kate Moss

Er is behoefte aan een alternatief.”Photoshop heeft gezorgd voor een heel eng schoonheidsideaal, totaal kunstmatig en leeg. Is een been een beetje kort? O, dan maken we het toch langer. En de cosmetica-industrie geeft miljarden uit om vrouwen te laten geloven dat ze er zo uit moeten zien. Ik vind: de verantwoordelijkheid van fotografen van vandaag is vrouwen, en eigenlijk iedereen, te bevrijden van de terreur van jeugd en perfectie.” BRON: interview NRC.

misschien wel zijn beroemdste foto: vijf topmodellen uit de jaren negentig

Hoe fijn als dat zou kunnen? Waren er maar meer als hij. Bovendien: perfectie is saai. De modellen op zijn foto’s zijn mensen, geen producten. Oordeel zelf.

De meiden hiernaast zijn mooi, maar je zou ze ook gewoon op straat kunnen tegenkomen. Voor 2017 heeft hij voor de tweede keer de Pirelli Calender samengesteld.  Geweldige foto’s van echte vrouwen, o.a. Helen Mirren, Uma Thurman en Nicole Kidman waren zijn modellen. Ik weet niet hoe hij het doet, maar zijn foto’s maken indruk omdat hij bijzondere vrouwen bijzonder fotografeert maar ze tegelijkertijd heel gewoon doet lijken.

Nicole Kidman, Pirelli Calender 2017

Nogmaals: jaloersmakende mooie foto’s, en een echte inspiratiebron deze Peter Lindbergh. Ook goed om te weten dat hij van ‘met pensioen gaan’ nog nooit heeft gehoord. Hij werkt vrolijk door en ook dat vind ik inspirerend!

Cara-Delevingne door Peter Lindbergh

Geniet van zijn mooie foto’s en tot vrijdag.

Zin om meer te lezen?

foto’s maken in het Krugerpark

Spannende macrofotografie

oude foto’s

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a reply

Your email address will not be published.