Foto’s verkopen. Jij kan het ook!

Voor een beroepsfotograaf is geld verdienen met zijn/haar foto’s natuurlijk essentieel. Er moet gegeten worden en de kachel moet branden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Vroeger was het heel normaal dat er door een professional regelmatig (familie) portretten werden gemaakt. De hele familie toog in zondagse kleren richting fotostudio. Dat waren nog eens tijden!

Maar behalve de traditionele foto’s zijn er ook andere manieren om geld met je foto’s te verdienen. Eén daarvan is om ze te verkopen via http://www.werkaandemuur.nl/. Op deze site open je een eigen shop, je upload foto’s en dan maar afwachten of iemand je foto wil kopen.  De site verkoopt niet alleen foto’s maar ook illustraties. digital art en collages. Zoals ze zelf zeggen: origineler dan Ikea en goedkoper dan een galerie.

Nu is het niet helemaal zo simpel als ik hierboven doe voorkomen. Je foto moet natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen. Op nummer één staat: SCHERP! Controleer of je foto op 100% scherp is. Zo niet, in de prullemand. Je foto kan dan niet vergroot worden en is dus ongeschikt om te verkopen. Deze prachtige Schot heb ik al verschillende malen verkocht op canvas 130 x 85. Als de foto dan onscherp is wordt dat natuurlijk niets. Even terzijde, deze foto hangt zelfs ergens in België en Duitsland! Blijkbaar wordt de site ook vanuit het buitenland goed bezocht.

Het is natuurlijk ook best eervol als je een foto verkoopt. Iemand wil jouw foto aan de muur hangen! En dat er dan mensen op bezoek komen en zeggen; ‘oh wat een prachtige foto!” Dat is toch enig?! Nou vooruit, nou niet helemaal leeglopen van enthousiasme en zitten kirren van genot, maar terug naar het onderwerp. Hoewel bovenstaande wel hout snijd. Want wat willen mensen aan de muur? Geen foto van je opa, tenzij je opa Sean Connery heet. Voor de jongeren onder jullie: ook een knappe Schot die vroeger James Bond speelde.  Wel zaak dus om na te denken over wat geschikt is. Of nog belangrijker, wat ongeschikt is.

Ik heb geprobeerd voor ieder wat wils in ‘mijn shop’ te hangen, maar tot nu toe is alleen de Schot een succes. Zo heb ik bijvoorbeeld portretten van kippen geüpload.  In mijn beleving leuk voor de poelier, dierenarts of kippen fokker. Maar  helaas….. die hebben nog geen ei gelegd over mijn portretten. De bloemenfoto’s gaan ook nog niet als warme broodjes over de toonbank, dus misschien moet ik daar collages van maken.

En dan deze kappersstoel uit Vietnam. Is toch leuk voor in je kapsalon? In de stoel op de foto kun je voor een euro je haar laten knippen. Deze foto is gemaakt in Hanoi waar een aantal stoelen op een rijtje staan. Als ik een kapsalon had zou ik hem aan de muur hangen. Trouwens ook zonder kapsalon want hij hangt bij ons aan de muur :-), op A3 formaat in een lijst.

Zo ga ik dus regelmatig door mijn foto’s. Welke is geschikt als stockfoto (vertel ik ook nog eens over), welke voor Werk aan de Muur en van welke foto is een leuke kaart te maken.

Op deze manier ‘doe’ je ook wat met je foto’s. Jammer om al dat leuks in je computer te laten zitten. Natuurlijk ben ik op de eerste plaats een liefhebber van portretten maken, maar dat wil niet zeggen dat ik verder niets fotografeer. Dat gaat gewoon niet als het je passie is. Dan wil je overal foto’s van maken.

Dus: heb je leuke, mooie, interessante, goede, bijzondere foto’s kijk dan eens of ze geschikt zijn voor verkoop en open je shop op Werk aan de Muur. Je wordt er niet rijk van, maar als je genoeg verkoopt kun je er toch een keer van uit eten.

Geniet van je weekend en tot dinsdag.

Dirkje

Leave a reply

Your email address will not be published.