Spannende macrofotografie

In een aantal gevallen betekent macrofotografie: fotograferen van zo dichtbij als je durft.

bron: pexels.com

In het geval van deze knapperd hiernaast kom ik niet dichterbij dan een meter of tien.

De categorie insecten, en in het bijzonder spinnen, valt voor mij af. Als ik alleen maar naar de foto kijk beginnen mijn haren rechtop te staan en ontstaan er bergen kippenvel over het hele lijf. Oke, ik heb wel enigszins een spinnenfobie, maar er zijn volgens mij maar weinig mensen die niet wegrennen voor knapperd.

 

Zag eens een artikel over een vrouw die thuis wandelende takken, spinnen en allerlei ander gespuis heeft om daar mooie foto’s van te maken. Dan gaat ze de engerds dus zo neerzetten dat ze mooi op de gevoelige plaat komen te staan. Wat een heldin! En wat een prachtige foto’s.

Gelukkig zijn er ook leuke types, zoals deze gekleurde grapjas. Geen idee wat het is, maar hij/zij heeft in ieder geval een geheel eigen stijl. Ik hou ervan, dat niet dagelijkse.

bron: pexels.com

Toch vraag ik me af of ik deze wel op de foto zou zetten. Dan lig je daar op je buik, camera in de aanslag en dan komt deze mevrouw (het moet haast wel een vrouw zijn) voorbij. Blijven liggen of op de vlucht slaan? Ik denk dat ik klik, is toch een té mooie kans en zo eng is ze niet. De fotograaf in mij is sterker! Ik weet het (bijna) zeker.

foto: dirkje sol

Wie is er nou bang voor vlinders? Daar maak ik zonder problemen foto’s van. Van zo dichtbij mogelijk. Een mooie gelegenheid om dit te doen is  Vlindorado in Waarland. Ik had natuurlijk kunnen zeggen dat ik deze prachtige vlinder heb gespot na een dagenlange barre tocht door het Regenwoud, maar nee. Het was in Waarland. Echt een aanrader om daar eens foto’s te gaan maken. Daag jezelf uit om de meest geweldige vlinderfoto te maken. Dan kijk je heel anders om je heen. Wat mij betreft geeft een camera een extra dimensie aan zo’n bezoek. Je kijkt gewoon beter en intenser. En dat kan dus met elke camera, ook met die in je telefoon. En voor degene met een spiegelreflexcamera; je hoeft niet meteen een dure macrolens te kopen.  Zelf heb ik een macro voorzetlens gekocht. Daar kom je een heel eind mee en het is een stuk goedkoper. Een echte macrofotograaf ben ik niet, maar zo af en toe vind ik het wel leuk. Dan is zo’n voorzetlens prima.

foto: dirkje sol

Dan is er natuurlijk nog het fotograferen van bloemen van heel dichtbij. Niet zo spannend, wel mooi. Hoewel, het kan alsnog spannend worden. Op zoek naar een bloem kwam ik deze bij tegen. Harde werkers, die bijen.

Dat is meteen het gekke met bijen. Hoewel ze van dichtbij behoorlijk imponeren vind ik ze toch niet eng. Denk dat het respect voor dit ijverige en oh zo nuttige volk de overhand heeft.  Zo zijn we van de enge beestjes bij de bloemetjes en de bijtjes gekomen. Over die bloemen een andere keer meer.

Fijne dag en tot vrijdag!

https://www.pexels.com/

http://www.vlindorado.nl/

 

Leave a reply

Your email address will not be published.