Vakantiefoto’s, maar dan anders

Strikt genomen klopt het woord vakantiefoto’s niet. Het was werk.

papaya's groeien echt overal

Mijn husband de baggerexpert was gevraagd om voor de Mekongrivier in Vietnam een plan te maken om deze te baggeren. Nou, ik mee natuurlijk! Ons eerste bezoek aan dit land heeft drie maanden geduurd. Het was fantastisch! Van zuid naar noord en vice versa. Ik zal niet uitweiden waarom we zo heenenweerden want het moet natuurlijk over foto’s gaan.

Nu zou het heel gemakkelijk zijn om hier mijn mooiste Vietnam foto’s te laten zien, en geloof me, die heb ik. Maar dat is te makkelijk en te voorspelbaar. Ik wil eens foto’s laten zien van de Mekongdelta en het leven daar. Niet persé mooie plaatjes, maar het leven zoals het is. Dáár gaat het vandaag over.

We gingen met onder andere een gammel bootje de rivier verkennen, achter elkaar zitten en af en toe hozen onder het varen. Dat op zich was al spannend! Niet dat ik bang ben om in het water te vallen, maar wel dat mijn camera dat doet, want die kan niet zwemmen 🙁

zo lek als een mandje

Op het ‘droge’ heb je smalle straten met aan beide kanten stenen huizen.

lief

Langs de rivier zijn de huizen vaak wat, uuuhhhhhh, rommeliger.

De mensen in de Mekong zijn niet rijk, maar wel tevreden. Aan fruit, rijst, kip en vis geen gebrek.

wonen langs de rivier

Bovendien zijn ze niet kieskeurig wat eten betreft. Daar moet ik het ook nog eens over hebben. Ze eten echt alles!

huis in de Mekong

De inrichting is in elk huis ongeveer hetzelfde, grote kast, vierkant groot bed/zitplaats en ergens een altaartje. Er wordt voor een groot gedeelte buiten geleefd. Binnen is de schaduw en die kun je goed gebruiken daar!

Ze hebben duidelijk een andere smaak als wij. Dat is niet zo gek omdat het hele leven daar compleet anders is hier. Vraag me af of ze zich überhaupt druk maken over het interieur. Ze hebben betere dingen te doen.

 

de was doen

Het land beviel mij wel. Goed klimaat, lieve mensen, (meestal)lekker eten.

Doordat ik vaak alleen op stap ging (husband moest tenslotte werken) werd het me al snel duidelijk hoe een fijn land het is om ook als vrouw alleen naar toe te gaan.

Je wordt op geen enkele manier lastig gevallen. En dan bedoel ik niet eens sexueel (die tijd is wel een beetje voorbij), maar vooral het niet opdringerige verkopen. Dat heb je in zoveel landen, dat je gek wordt van de verkopers. Hier niet. Ze zijn aardig en behulpzaam en heel beleefd. In het zuiden dan. Hanoi is toch al weer wat hipper en daar zijn ook veel meer toeristen. In de Mekong vind je weinig toeristen. Hooguit een verdwaalde Amerikaan die na de oorlog is blijven plakken.

Goed, moraal van het verhaal. Geen idee eigenlijk. Alleen maar dat het bijzonder is dat ik zomaar de kans kreeg om in een gebied rond te varen en te lopen waar echt nooit een Westerling komt. Waar het leven rustig verloopt en in harmonie met de omgeving.

vissies vangen

Natuurlijk snap ik ook wel dat als je dit jaar op vakantie gaat je niet zomaar een gebied gaat opzoeken waar anderen niet naar toe gaan om dit soort foto’s te gaan maken. Het moet maar net zo uitkomen.

winkel, was of kast?

Het zijn geen foto’s om in te lijsten, mee op te scheppen of op Facebook te plaatsen. Maar elke keer als ik er naar kijk ben ik even helemaal terug. Dát soort foto’s zijn het wel. Fijn gevoel en voor jou misschien een goede reden om het ook eens te doen.

niet slecht toch?

Fijne week!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a reply

Your email address will not be published.